Diabetes mellitus II.typu

Tento typ cukrovky je v naší populaci nejčastější. Je charakterizován dlouhodobým zvýšením krevního cukru a tzv. inzulinovou rezistencí , což znamená, že tělo má vlastního inzulínu dostatek, ale tkáň již na něj dostatečně nereaguje. Postiženi jsou převážně lidé s nadváhou či obezitou. U lidí s genetickou predispozicí v rodině je proto zásadní prevence vzniku obezity a dodržování pravidel diety.

Obezita je tedy jednou z hlavních příčin vzniku cukrovky. Riziko vzniku cukrovky je u obézního člověka mnohonásobně vyšší, než u normálně vážícího člověka. Devadesát procent diabetiků získá tuto nemoc ve středních letech (cca mezi 30 a 60 rokem života). Tento typ cukrovky má zjevný vztah jak k hormonálním látkám produkovaným v tukové tkáni , tak ke zvýšení množství krevních lipidů (tuků), ke kterému dochází při diabetu. U většiny případů obézních lidí nemocných cukrovkou, postačuje snížení nadváhy o 10% k omezení potřeby aplikovat orálně léky nebo injekčně inzulín..

Cukrovka je závažné onemocnění, které může mít řadu pozdějších komplikací, jako je diabetická nefropatie (poškození ledvin), neuropatie ( poškození nervového systému – bolesti končetin, brnění, poruchy citlivosti), retinopatie (poškození sítnice oka), syndrom diabetické nohy, srdečně-cévní onemocnění apod. Těmto komplikacím lze velmi snadno předcházet správně sestaveným jídelníčkem. Mám několik klientek, které po dodržování mých doporučení a vhodně sestaveném jídelníčku snížily dávky léků nebo inzulínu.

U části těhotných žen ( 3 – 4% ) se může vyvinout tzv. gestační diabetes. Vzniká tím, že placenta produkuje látky působící proti inzulínu. Tato těhotenská cukrovka končí porodem, ale žena má poté zvýšené riziko diabetu II. typu, proto by měla i nadále dodržovat dietní opatření.

NutriKa

Bc. Michaela Karafiátová
Hoblíkova 491/2, Nový Jičín
Tel.: 737 462 704
E-mail: info@nutrika.cz